در همین ابتدا باید بیان کنیم که کابلهای فشار قوی یکی از اجزای اساسی و حیاتی در سیستمهای برقی بحساب میآیند که برای انتقال انرژی برق با ولتاژهای بالا و مقاومت در برابر فشارهای الکتریکی و مکانیکی، به صورت کاملا اختصاصی طراحی شدهاند. این کابلها به دلیل اهمیت بالایی که در انتقال انرژی برق دارند، در انواع مختلف و برای کاربردهای متنوعی تولید میشوند. در این مقاله، به معرفی انواع کابلهای فشار قوی و نکات تکمیلی در این زمینه میپردازیم.
معرفی و توضیحات کامل انواع کابل های فشار قوی
قبل از اینکه به معرفی انواع کابل های فشار قوی بپردازیم اجازه دهید تعریف کامل از برق فشار قوی داشته باشیم. همانطور که میدانید جریان برق همیشه یک ولتاژ ثابت ندارد و متغیر میباشد. در همین حین به صورت دائمی ولتاژ پایینی هم نخواهد داشت و به عبارتی دیگر جریان برق نوساناتی دارد. در حالت کلی جریان الکتریسیته ای که ولتاژ بیشتر از 1000 ولت ( یک کیلو ولت) داشته باشد، جزو برق فشار قوی بحساب میآید. حال اجازه دهید دسته های مختلف در مورد برق های فشار قوی را به شما معرفی کنیم:
- ولتاژ متوسط
- ولتاژ بالا
- ولتاژ بسیار بالا
ولتاژ متوسط
به جریان برقی که ولتاژ بین 1 تا 30 کیلو ولت داشته باشد، ولتاژ متوسط میگویند که معمولا در توزیع برق شهری یا روستایی استفاده میشود.
ولتاژ بالا
جریان برقی که ولتاژ بین 33 تا 320 کیلو ولت داشته باشد، ولتاژ بالا میگویند که برای انتقال خطوط میانی کاربرد دارد.
ولتاژ بسیار بالا
حال در صورتی که جریان برق ولتاژی بین 320 تا 800 کیلو ولت داشته باشد، ولتاژ خیلی بالا نام گذاری میشود و برای انتقال برق در خطوط طولانی کاربرد دارد.
حالا برای انتقال این مقدار ولتاژ، قطعا شما نیاز به کابل های منحصربفردی دارید که بتوانید میزان ولتاژ بالای این جریان را کنترل کرده تا از خطرات احتمالی در آینده جلوگیری کند. بنابراین از کابل های فشار قوی استفاده میکنند که ما در آسمان سمنان به معرفی و توضیحات کامل از انواع کابل های فشار قوی میپردازیم. با ما همراه باشید.
کابل فشار قوی چیست و چه خصوصیاتی دارند؟
قطعا نباید انتظار داشته باشید که برای انتقال جریان برق در شبکه های توزیع برق، نیروگاه ها و دکل ها از کابل های ساختمانی استفاده شود. بنابراین برای توزیع برق در این مراکز باید از کابل های مخصوصی استفاده شود. کابل فشار قوی، به انواع کابل های برق میگویند که برای انتقال جریان الکتریکی با ولتاژ های بالا بکار میروند. هسته این کابل ها از مس یا آلومینیوم تولید شده و با یک عایق و روکش محافظ پوشیده میشوند. این کابل های فشار قوی باید قدرت تحمل مقادیر زیادی جریان برق را بدون از دست دادن انرژی داشته باشند و در برابر شرایط اقلیمی مختلفی مانند گرما، سرما و رطوبت مقاومت زیادی داشته باشند.
انواع کابل های فشار قوی، توسط کارشناسان و متخصصان این حوزه تولید میشوند تا بتوانند بهترین کیفیت را به بازار عرضه کنند. حال با توجه به کاربرد های زیاد، این کابل های فشار قوی انواع مختلفی دارند که در آسمان سمنان به معرفی آن میپردازیم.
انواع کابل های فشار قوی
امروزه انواع مختلفی از این کابل ها، باتوجه به کاربرد های مختلف، تولید میشوند. بنابراین کارشناسان و تکنسین های برق باید با در نظر گرفتن میزان ولتاژ جریان برقی که تصمیم به انتقال دارند، کابل مورد نظر خود را انتخاب کنند. معمولا انواع کابل های فشار قوی به شرح زیر میباشد:
- کابل قدرت شیلدار ( زره دار )
- کابل قدرت 20 کیلو ولت
- کابل قدرت سرب دار
- کابل قدرت زیردریایی
- کابل قدرت هوایی
- کابل قدرت زمینی
- کابل قدرت تک فاز و سه فاز
- کابل قدرت روغنی
- کابل قدرت گازی
هر کدام از این کابل های فشار قوی دارای کارایی مختلفی میباشند که در ادامه سعی میکنیم توضیحی مختصر و مفید ار هر کدام به شما عزیزان بدهیم تا آنها را بهتر بشناسید.
کابل قدرت شیلدار ( زره دار )
اسم این کابل فشار قوی بر حسب غلاف آن نام گذاری شده است. این کابل قدرت زره دار دارای پوششی از جنس آمور یا PVC بوده که باعث افزایش طول عمر کابل مقابل عوامل مختلف محیطی، پوسیدگی و آسیب های خارجی میشود. کابل های قدرت شیلدار یک لایه محافظی از جنس فولاد گالوانیزه دارند که برای محافظت از سیم های داخلی کابل قرار داده شده است. زیراکه معمولا از این کابل ها در محیط هایی استفاده میشوند که همواره در معرض آسیب های محیطی هستند.
کابل های فشار قوی شیلدار نیز دارای انواع مختلفی هستند ولی همه آنها دارای لایه محافظ فرزی هستند. فقط ممکن است در شکل لایه محافظ با هم تفاوت داشته باشند که در اطراف سیم های داخلی کابل قرار دارند. معمولا از این کابل ها در بخش های صنعتی و زیرزمینی استفاده میشوند که دائما در آستانه آسیب های مختلف هستند.
از نظر قیمت نیز کابل هایی که دارای زره هستند، گران تر از کابل های بدون زره میباشند. البته در نظر داشته باشید که این تفاوت قیمتی بسیار بصرفه تر از محتمل شدن بسیاری از هزینه های آینده خواهد بود. حال اجازه دهید برخی از مزیت های این کابل را به شما عزیزان بگوییم:
- مقاومت بالا در برابر آسیب
- اطمینان بالا
- طول عمر بسیار بالا
کابل قدرت 20 کیلو ولت
یکی از کابل های فشار قوی ای که کاربرد بسیار بالایی دارند میتوان به کابل قدرت 20 کیلو ولت اشاره کرد. این کابل ها توسط کارخانجات تولید سیم و کابل، در دو نوع آلومینیومی زره دار یا بدون زره تولید میشوند. این کابل های برق برای انتقال جریان برق با ولتاژ 20 کیلو ولت استفاده میشوند و معمولا برای انتقال برق در شبکه های توزیع برق شهری و نیروگاه ها کاربرد دارند. شما میتوانید این کابل ها را با جنس هادی های مختلف مانند آلومینیوم و مس به دلخواه انتخاب کنید.
کابل قدرت سرب دار
این کابل ها مانند کابل های قدرت شیلدار هستند با این تفاوت که غلاف آنها از جنس سرب میباشد. و بخاطر استفاده از سرب دارای ساختاری محکم و مقاومی هستند. کابل قدرت سرب دار در برابر انواع اشعه، حلال و مواد شیمیایی خورنده بسیار مقاوم هستند.
همانطور که انتظار میرود از کابل های قدرت سرب دار، برای انتقال جریان های فشار قوی استفاده میشود و قیمتی بالاتر از کابل های قدرت بدن سرب دارند و برای استفاده در محیط هایی که درصد خورندگی بالایی دارند به شدت پیشنهاد میشود.
کابل قدرت زیردریایی
از دیگر انواع کابل های فشار قوی که برای انتقال سیگنال ها و انتقال جریان الکتریکی در زیر دریا و اقیانوس استفاده میشود، این کابل میباشد. مواد تشکیل شونده این کابل ها از انواع فلز آلومینیوم، مس، پلی اتیلن و … هستند. معمولا کابل قدرت زیر دریایی را در عمق های بالا و پایین آب و همچنین سواحل ایران استفاده میشود. قیمت این کابل ها میتواند بسیار بالا باشد، ولی برای انتقال جریان برق بین نقاط دور یک انتخاب ضروری میباشد و برای انتقال برق از توربین های بادی دریایی نیز بسیار کاربرد دارند.
کابل قدرت هوایی
قطعا زمانی که در خیابان ها یا بزرگراه ها در حال رانندگی هستید به این کابل های فشار قوی برخوردید. این کابل ها در هر بخش از شهر ها و روستا ها استفاده میشوند که بصورت معلق در هوا قرار دارند. این کابل ها برای انتقال برق با ولتاژ 1 الی 36 کیلو ولت و سیگنال های مخابراتی بسیار کاربرد دارند و برای شرایط محیطی مختلف مانند کویری، ساحلی و … تولید و نصب میشوند. قطعا برای استفاده از این کابل ها باید در نظر داشته باشید که حتما در برابر عوامل مختلفی مانند باد، باران، خورشید و … مقاوم باشند.
کابل قدرت زمینی
در مناطق شلوغ شهری که امکان استفاده از کابل های هوایی وجود ندارد، معمولا از کابل های زمین استفاده میکنند. میزان انتقال جریان برق برای این کابل ها 1 الی 11 کیلو ولت میباشد. کابل قدرت زمینی باید در عوامل مخلف مانند آب و خاک و حشرات بسیار مقاوم باشند و محافظت شوند. معمولا برای نصب این کابل ها سختی زیادی تحمل میشود ولی خطرات برق گرفتگی بسیار پایین تری دارند.
کابل قدرت تک فاز و سه فاز
از دیگر انواع کابل های فشار قوی میتوان به کابل های قدرت تک فاز و سه فاز اشاره کرد. تنها تفاوت میان کابل های تک فاز و سه فاز تعداد رشته های سیم بکار رفته شده در آن میباشد. به طوری که برای کابل های سه فاز از سه رشته سیم هادی و در کابل های قدرت تک فاز فقط یک رشته سیم بکار رفته است.
کابل قدرت روغنی
این کابل های فشار قوی به دو دسته تقسیم میشوند:
1- کابل روغنی فشار کم: که با توجه به کاغذ آغشته به روغن رقیق، محافظت میشود و مقاومت آن را افزایش میدهد
2- کابل روغنی فشار بالا : که توسط کاغذ آغشته به روغن غلیظ محافظت شده و کلاف هایی از جنس پلاستیک و مس دارند که از ورود و خروج هوا جلوگیری میکنند.
کابل قدرت گازی
برای تولید این کابل ها از یک سری گاز ها با استاندارد منحصربفرد خود استفاده میشود. کابل های قدرت گازی نیز به دسته های مختلفی تقسیم میشوند.
عوامل موثر در قیمت کابل فشار قوی تاثیر می گذارد؟
قیمت کابلهای فشار قوی تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد که در زیر برخی از آنها را بررسی می کنیم.
مواد اولیه: قیمت مواد اولیه مورد استفاده در تولید کابلهای فشار قوی مانند مس، آلومینیوم و پوششهای عایقی میتواند تأثیر بسیار زیادی داشته باشد. تغییرات در قیمت این مواد میتواند به طور مستقیم بر قیمت کابلها اثر بگذارد.
نرخ ارز: اگر مواد اولیه یا تجهیزات مورد استفاده برای تولید کابلها از کشورهای دیگری وارد شوند، تغییرات در نرخ ارز میتواند قیمت را تحت تأثیر قرار دهد.
تکنولوژی تولید: تکنولوژیهای جدید در تولید کابلها میتوانند به بهبود کیفیت و کارایی کابلها کمک کنند، اما ممکن است هزینه تولید را بالا ببرند.
عرضه و تقاضا : نرخ عرضه و تقاضا برای کابلهای فشار قوی نیز میتواند به طور مستقیم بر قیمت تأثیر بگذارد. افزایش تقاضا ممکن است باعث افزایش قیمت شود.
نکات تکمیلی و جمعبندی
با توجه به اهمیت و کاربرد گستردهای که کابلهای فشار قوی در صنایع مختلف دارند، انتخاب و استفاده از کابلهای مناسب با توجه به نیازهای مشخص هر صنعت و کاربرد خاص، بسیار حیاتی است. برای اطمینان از عملکرد بهینه و ایمنی سیستمهای برقی، انتخاب مواد با کیفیت و مطابق با استانداردهای مربوطه از اهمیت بالایی برخوردار است. امیدواریم که این مقاله برای شناخت بهتر و انتخاب بهتر کابلهای فشار قوی مورد استفاده شما مفید باشد.