گفته شد که سطح فولاد را می توان با روی فلزی برای محافظت پوشش داد. لوله های فولادی که به این روش روکش شده اند، لوله های گالوانیزه نامیده می شوند. استفاده از لوله های گالوانیزه برای انتقال آب به منازل به قبل از سال 1960 در آمریکا برمی گردد. لوله های گالوانیزه به سرعت توانستند جایگزین لوله های سربی شوند. اگرچه امروزه متوجه شدهایم که استفاده از لولههای گالوانیزه برای سالها باعث خوردگی و اکسیداسیون داخل میشود، اما لولههای گالوانیزه همچنان یکی از پرمصرفترین لولهها برای حمل و نقل آب و سیالات خانگی و صنعتی هستند. با ما در این مقاله با مقایسه لوله گالوانیزه گرم و سرد همراه باشید.
لوله گالوانیزه سرد و گرم
دو روش برای اتصالات گالوانیزه وجود دارد که یکی از آنها در دمای بالا انجام می شود که به آن گالوانیزه گرم می گویند و دیگری چون در دمای پایین (معمولا دمای اتاق) استفاده می شود به گالوانیزه سرد معروف است. لوله های تولید شده با هر یک از این روش های آبکاری گرم و سرد، به لوله های گالوانیزه گرم و سرد معروف هستند. لوله های گالوانیزه گرم و سرد دارای تفاوت ها و شباهت هایی در فرایند حرارتی هستند. در ادامه به بررسی مشخصات هر یک از این لوله ها و فرایند آبکاری می پردازیم.
لوله گالوانیزه گرم چیست؟
لوله های گالوانیزه گرم در دمای بالا (420 درجه سانتیگراد) پوشش داده می شوند. برای تولید لوله های گالوانیزه گرم، لوله های آهنی یا فولادی را در حمام مذاب غوطه ور می کنند. اصولاً از طریق یک واکنش شیمیایی، یک لایه پوشش روی (Zinc Coating) روی سطح لوله رسوب می کند و یک اتصال قوی و مقاوم با آن ایجاد می شود. روی از دو طریق از لوله فولادی محافظت می کند. از تماس فولاد با اکسیژن و رطوبت جلوگیری می کند و در صورت خراشیدگی سطح لوله از خوردگی و اکسیداسیون فولاد از طریق حفاظت گالوانیکی جلوگیری می کند. عمر مفید لوله های گالوانیزه گرم بسته به شرایط محیطی متفاوت است اما در شرایط عملیاتی معمولی می توان عمر مفیدی بین 25 تا 30 سال برای آنها در نظر گرفت.
لوله گالوانیزه سرد چیست؟
لوله های گالوانیزه سرد در دمای پایین تحت فرایند گالوانیزاسیون قرار می گیرند و لایه ای از فلز روی، روی سطح آن قرار می گیرد. عمر مفید این لوله ها، تحت شرایطی که زیر خاک باشند، بین 3 تا 4 سال است اما اگر در شرایط مساعد تری که رطوبت زیاد نباشد تا 8 سال کارایی داشته باشند.
تفاوت لوله گالوانیزه گرم و سرد و نحوهی تشخیص آنها
در مورد روش گالوانیزه سرد و گرم توضیحاتی ارائه می کنیم. محصول هر دو فرآیند گالوانیزه باعث افزایش مقاومت لوله آهنی گالوانیزه در برابر زنگ زدگی و خوردگی می شود. اما با توجه به شرایط مختلف پوشش سرد و گرم، تفاوت هایی بین این دو نوع لوله فولادی گالوانیزه وجود دارد که در ادامه برای راهنمای خرید لوله گالوانیزه، به شرح آنها می پردازیم:
1. تفاوت از نظر ضخامت لایه روی
یکی از تفاوت های لوله های برق سرد و گرم ضخامت فلز روی است. به طور کلی ضخامت لایه روی در لوله های گالوانیزه گرم، بین 35 تا 650 میکرومتر است و این مورد را می توان جزو مزایای لوله گالوانیزه گرم در نظر گرفت. در حالی که در لوله های گالوانیزه سرد، ضخامت این لایه بین 5 تا 15 میکرومتر متغیر است و این موضوع یکی از معایب لوله گالوانیزه سرد می باشد. علاوه بر این، ضخامت لایه روی پوشش گرم یکنواخت نیست و برای پوشش سرد یکنواخت است. هرچه ضخامت فلز روی بیشتر باشد، مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی بیشتر است.
2. تفاوت از نظر ظاهر و روانکاری سطح
تفاوت لوله های گالوانیزه سرد و گرم را می توان در ظاهر و رنگ تشخیص داد. محصول گالوانیزه سرد رنگ روشن تری دارد و سطح آن صاف و بدون ورقه های روی به نظر می رسد همین امر را می توان جزو مزایای لوله گالوانیزه سرد در نظر داشت، اما لوله گالوانیزه گرم به دلیل دمای بالای پوشش براق تری را دارد، رنگ آن مات و تیره است و برجستگی های نامنظمی بر روی آن مشاهده می شود، شاید بتوان این مورد را از معایب لوله گالوانیزه گرم به حساب آورد.
3. تفاوت از نظر پوشش لایه فلز روی
یکی دیگر از تفاوت های لوله گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد، روش پوشش با فلز روی است. در روش گالوانیزه گرم از حمام مذاب استفاده می شود. بنابراین، تمام سطح فلز و حتی سطوح کوچکتر آن پوشش داده می شود. همچنین علاوه بر سطح خارجی قطعه، سطح داخلی آن نیز کاملاً با روی متالیک پوشیده شده است. در مقابل، تنها سطح بیرونی لوله گالوانیزه سرد دارای لایه ای از فلز روی است.
4. تفاوت از نظر کاربردها
کاربرد متفاوت لوله گالوانیزه گرم و لوله گالوانیزه سرد، به دلیل ضخامت لایه روی و استحکام لوله فولادی است. به دلیل پوشش ضخیم و استحکام بالا، لوله های گالوانیزه گرم برای تمام قسمت های با اندازه های مختلف به ویژه برای قطعات بزرگ در فضای باز مانند نرده های بزرگراه، تیرهای برق، گاردریل بزرگراه ها و لوله های آب استفاده می شود. اما لوله گالوانیزه سرد عمدتاً به دلیل داشتن لایه نازک روی و محافظت ضعیف در برابر اکسیداسیون، مصارف بهداشتی دارد و در اکثر موارد برای قطعات داخلی و کوچک مانند صنعت خودروسازی، پیچ و مهره استفاده می شود.
5. تفاوت از نظر طول عمر
با توجه به تفاوت لوله های گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد از نظر پوشش، طول عمر لوله گالوانیزه یکسان نیست. در لوله های گالوانیزه گرم، روی فلزی پیوند شیمیایی قوی تری با فلز پایه برقرار می کند. از طرفی ضخامت پوشش آن نیز بیشتر است، بنابراین عمر مفید بیشتری دارد و به طور متوسط 25 تا 30 سال و حتی بیشتر عمر می کنند. از طرفی لوله گالوانیزه سرد به دلیل لایه نازک روی فلزی و اتصال ضعیف آن به فلز پایه می تواند تا 8 سال عمر کند. لطفا در نظر داشته باشید که بسته به شرایط استفاده و نگهداری لوله های فولادی ممکن است عمر مفید آنها متفاوت باشد. به عنوان مثال، لوله های فولادی گالوانیزه سرد در هنگام استفاده در بالای زمین و در مکان خشک نسبت به زمانی که در زیر زمین استفاده می شود، عمر طولانی تری دارند.
6. تفاوت از نظر قیمت
بسته به مشخصات و ویژگی های مختلف لوله های فولادی گالوانیزه، قیمت لوله گالوانیزه نیز با یکدیگر متفاوت است. لوله آهنی گالوانیزه گرم به دلیل ضخامت بیشتر فلز روی، استحکام بیشتر و طول عمر بیشتر قیمت بالاتری دارد. بنابراین هزینه تولید لولههای گالوانیزه گرم در دراز مدت می تواند مقرون به صرفه تر باشد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی داشتیم تفاوت لوله های آهنی گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد را از جنبه های مختلفی بررسی کنیم. در پایان توصیه می کنیم در هنگام خرید لوله گالوانیزه به استاندارد و گارانتی محصول توجه کنید. متاسفانه در بازار برخی افراد لوله های فولادی تقلبی و بی کیفیت را در اختیار مشتریان خود قرار می دهند. استفاده از محصولات بی کیفیت باعث اکسیداسیون و خوردگی سریع قطعات می شود که آسیب جدی به پروژه مورد نظر وارد می کند. ما در لوله آنلاین به شما این اطمینان را می دهیم که تمامی محصولات آهنی و گالوانیزه دارای بهترین کیفیت و قیمت مناسب می باشند. پس در صورت تمایل با کارشناسان ما تماس بگیرید و پس از دریافت راهنمایی و مشاوره رایگان، سفارش خود را ثبت کنید.