آلومینیوم، فایبرگلاس، فولاد و فولاد ضد زنگ یا همان استیل از جمله پرکاربردترین موادی هستند که با استفاده از آنها میتوان انواع سینی کابل و اتصالات را تولید کرد. یکی از ویژگیهای مهمی که این مواد دارند؛ قابلیت تحمل دمای بالاست. متریالی که در تولید انواع سینی کابل کاربرد دارند باید بتوانند دمای بین 0 تا 100 درجه فارنهایت را به راحتی تحمل کرده و آسیبی نبینند. از طرفی از آنجایی که کاهش دما هم میتواند روی انعطافپذیری مواد تاثیر داشته باشد؛ تحمل سرما نیز از ویژگیهای مواد کاربردی برای ساخت انواع سینی کابل به حساب میآید. حداقل دمای قابل تحمل فولاد ضد زنگ، آلومینیوم، فایبرگلاس و فولاد کم کربن به ترتیب برابر است با منفی 300 درجه فارنهایت (منفی 184 درجه سانتیگراد)، منفی 200 درجه فارنهایت (منفی 129 درجه سانتیگراد)، منفی 100 درجه فارنهایت (منفی 73 درجه سانتیگراد) و منفی 20 درجه فارنهایت (منفی 29 درجه سانتیگراد).
انواع سینی کابل از نظر جنس بدنه
همانطور که اشاره شد؛ سینی کابل را میتوان با فولاد، آلومینیوم، فایبرگلاس و استیل تولید کرد.
سینی کابل فولادی
از آنجایی که فولاد معمولی قابلیت تحمل شرایط محیطی خورنده را ندارند؛ از این مدل سینی کابل بیشتر در محیطهایی استفاده میشود که فاقد عوامل خورنده هستند. البته میتوان از پوششهای مقاوم برای تولید این محصول نیز استفاده کرد. به عنوان مثال گالوانیزه گرم یکی از روشهایی است که باعث میشود سینیهای فولادی در برابر عوامل خورنده مقاومتر شوند. این محصولات به نسبت قیمت پایین از استحکام بالایی برخوردار هستند؛ اما به همان نسبت از معایبی مانند وزن ساختاری بالا، مقاومت کم در برابر خورندگی و هدایت الکتریکی ضعیف برخوردارند.
این سینیها با کاهش دما، میتوانند تا 50 درصد قابلیت شکلپذیری خود را از دست بدهند و به نقطه شکنندگی برسند. البته این شرایط فقط برای سینیهایی که از فولادهای بدون آلیاژ و کم کربن ساخته میشوند رخ خواهد داد. سینیهای فولادی مانند انواع لوله و اتصالات ساخته شده از این ماده میتوانند دمای بین مثبت 32 تا منفی 40 درجه فارنهایت را به راحتی تحمل کنند. از آنجایی که کنترل بارهای دینامیکی مانند ارتعاشات بسیار دشوار است؛ توصیه میشود در این شرایط از سینیهایی فولاد کربنی که در دماهای زیر 18 درجه سانتیگراد ممکن است در معرض بارهای ضربهای باشند استفاده نکنید.
علاوه بر این کابلهایی که با استفاده از عایق پوشش داده شدهاند نیز ممکن است در شرایط مشابه رفتاری مانند فولاد کم کربن از خود نشان داده و در دمای پایین بر اثر ضربه متلاشی شوند. سیمهای روکش PVC دقیقا محصولی هستند که همین ویژگی را دارند.
سینی کابل فایبرگلاس
فایبرگلاس هم مادهای است که با کاهش دما، قابلیت انعطافپذیری خود را تا حدودی از دست میدهد اما به اندازه فولاد در این شرایط شکننده نیست. با این حال با افزایش ده درصدی میزان استحکام میتوان تا حدودی زیادی این مدل سینی کابل را در آب و هوای سرد نیز به راحتی استفاده کرد.
سینی کابل آلومینیومی
این محصول در مقایسه با سینیهای فولادی در محیطهای سرد استحکام بیشتری دارد. به طوری که حتی اگر دمای محیط به کمتر از 120 درجه فارنهایت برسد؛ تنها 6 درصد از استحکام آن کاسته و 1 درصدی ازدیاد طول را تجربه میکند. بنابراین میتوان گفت که سینی کابل آلومینیومی انعطافپذیری بسیار بیشتری نسبت به سینی کابل فولادی دارد. این محصول اگر با پوشش فولاد ضد زنگ ساخته شود؛ حتی میتواند سردترین دمای ثبت شده روی کره زمین یعنی منفی 129 درجه فارنهایت یا همان منفی 89 درجه سانتیگراد را به راحتی تحمل کند.
آلیاژهای آلومینیوم
آلومینیوم خالص بسیار نرم و انعطافپذیر است و بیشتر مصارف تجاری دارد. البته میتوان خواص این فلز را با اضافه کردن آلیاژهای دیگر مانند مس، منگنز، سیلیکون و روی نیز افزایش داد. علاوه بر این روش، تقویت بیشتر آلومینیوم با استفاده از فرآیند عملیات حرارتی نیز امکانپذیر است.
آلیاژهای قابل عملیات حرارتی
این گروه از آلیاژها یعنی مس، منیزیم، روی و سیلیکون میتوانند میزان استحکام اولیه آلومینیوم را تا حدود زیادی افزایش دهند. به این سری از آلیاژها، آلیاژهای سری 2000، 6000 و 7000 گفته میشود.
آلیاژهای غیر قابل عملیات حرارتی
میزان استحکام اولیه این آلیاژها به اثر سخت شدن عناصری مانند منگنز، سیلیکون، آهن و منیزیم به تنهایی یا در ترکیبات مختلف بستگی دارد. آلیاژهای سری 1000، 3000، 4000 و 5000 معروف به آلیاژهای غیر قابل عملیات حرارتی هستند.
سینی کابل فولادی ضد زنگ
فولاد ضد زنگ یا همان فلزی که به استیل معروف است؛ در ساخت انواع محصولات بهخصوص انواع سینی کابل و اتصالات بسیار پرکاربرد است. چرا که این ماده در برابر حرارت از مقاومت بالایی برخوردار است. این نوع فولاد علاوه بر آلیاژ اصلی، حاوی ترکیباتی مانند کروم، نیکل، منگنز، سیلیسیم، مولیبدن و عناصر تثبیتکننده مانند تیتانیوم کلمبیوم و تانتالیم است. در این فلز مقاوم و بسیار باکیفیت حداقل 11 درصد کروم وجود دارد که ترکیب آن با سایر آلیاژها، خواص استیل را ویژه و منحصربهفرد میکند. البته خواص هر مدل فولاد ضد زنگ تا حدود زیاد به توزیع عناصر موجود در آن بستگی دارد. اضافه کردن هر نوع آلیاژ به این ترکیب میتواند وزن، استحکام، سختی، خوردگی و ویژگیهای خاص استیل را تغییر دهد.
محصول خروجی از این ترکیب، نوعی فلز است که در دمای پایین عملکرد بسیار خوبی دارد. به عنوان مثال استیل گرید 304 و 316 میتواند به راحتی تا دمای منفی 320 درجه فارنهایت را تحمل کند. در این دما فلز تقریبا 9 درصد استحکام تسلیمی را با کاهش 46 درصد در ازدیاد طول به دست میآورد. این در حالی است که این دو گرید فولاد ضدزنگ، حتی در دماهای پایین تا منفی 400 درجه فارنهایت نیز تغییر شکل نمیدهند و دچار شکنندگی نمیشوند. از این رو استیل گرید 304 و 316 یک متریال عالی برای تولید انواع سینی کابل و اتصالاتی است که قرار است از آنها در دمای پایین استفاده شود.
به همین خاطر است که معمولا توصیه میشود که در انتخاب سینی کابل مانند انتخاب انواع لوله برق حتما به دمای محیط دقت کرده و بر اساس آن جنس محصول را انتخاب کنید.